Blog Manager Universal Article/Blog/News module

DDoS Saldırısı Nedir?

0 Yorumlar
2195

Geçen hafta Anonymous’un Türkiye için tehditle siber saldırılarda bulunacağını duyurması ile gündemimize oturan DDos saldırısı nedir?

DDos saldırısı çok bilgiye ihtiyaç duymadan, kendini hacker zanneden kişilerin bile kullanacağı bir yöntemdir. Burada sistemin kaldırabileceği yükün çok üzerinde anlık istek, anlık kullanıcı sayısı ile sistem yorulur ve cevap veremez hale getirilir. Bunun yanında, doğrudan sistemin kendisini yormak şeklinde değil, hattı doldurarak yine sistemin erişilebilirliği hedef alınabilir.

DDoS Saldırıları Nasıl Gerçekleşir?

DoS saldırıları, her zaman kapasite üstü istekle gerçekleştirilmeyebilir. Hedef sistemlerde bulunan zafiyetler de sistemin erişilebilirliği açısından risk oluşturabilmektedir.

İşletim sistemlerinde (Windows, Linux vs.), web sunucu uygulamasında (IIS, Apache vs.), arka taraftaki uygulama sunucusunda ya da sistemin diğer bileşenlerinde bulunan zafiyetlerden yararlanarak, sistemin işleyemeyeceği şekilde bir istek gönderildiğinde, sistemin herhangi bir bileşeninde bu isteğin işlenememesi durumunda sistem erişilemez hale gelebilmektedir.

DoS saldırıları, günümüzde çok kolay bir şekilde yapılabilir hale gelmiştir. Bunu gerçekleştirmek için üst düzey teknik yetkinliğe ihtiyaç kalmamıştır.

İnternetten indirilebilecek basit programlar kullanılarak bir sistem hedef alınabilir ve sadece IP adresi ya da alan adı girilerek hedef sistemin erişilemez olması sağlanabilmektedir.

Bu nedenle, DoS saldırıları kurumlar için öncelikli tehdit unsuru haline gelmiştir. Bu saldırıya maruz kalan ve hizmet veremeyen kurumlar ciddi anlamda maddi zarara ve itibar kaybına uğrayabilmektedirler. Bu saldırılar, uluslararası siber savaşlarda da etkin olarak kullanılmaktadır.

Nasıl Önlem Alınmalıdır?

Bu tür bir saldırıyı tespit edebilmek için, öncelikler networkünüzü çok iyi bir şekilde analiz edip gözlemlemeniz lazım. Haftanın hangi günü, günün hangi saatinde ne tür trafik olduğunu bilmelisiniz. Yönettiğiniz sistemin normal trafik değerlerini kesinleştirmeniz lazım. DOS/DDOS atağı sistem networkünüzün en dış ucundaki donanıma gelmeden engellemek gerekiyor. DDoS Mitigation hizmetini bağlı olduğunuz operatörden alabilirsiniz. Bunun avantajı Bandwidth yönünden rahat olmasıdır. Saldırı sizin bağlı olduğunuz router’a gelmeden engellendiği için saldırı anında bant genişliğinizi rahat rahat kullanabilirsiniz. Yani saldırıyı buluttayken engellersiniz. Bir diğer yöntemde DDoS Mitigation cihazı alarak sisteminizin en dış noktasına entegre etmeniz. Bunun yanında Firewall, Router, Switch, IPS, Load Balancer gibi network ve güvenlik donanımlarının firmware’lerini de güncel tutmanız, olası bir BUG’ı ortandan kaldırır ve bu donanımlara doğru yapılan saldırıları da engellemiş olursunuz. Uygulamanızı çalıştırırken konfigürasyon limitlerinizi dikkatli belirlemeniz lazım. Gerek duymadıkça kullanmadığınız protokolleri kapatın. DMZ yapınız varsa saldırıların içerden de yapılacağını düşünerek internal ve external trafiğini düzenleyin.

Bunların hepsini yapan sistemler mevcuttur. Bunların en iyilerinden biri NetworkThrust’tır. Detaylı bilgi için http://www.networkthrust.com ziyaret edebilirsiniz.

 M. Emre ERSOP

Son Değiştirme: -/-
DDos Saldırı Hack Attack DDoS Attack Firewall Networkthrust Siber Güvenlik

Henüz Yorum Yok...

Yanıt bırakın

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.