Blog Manager Universal Article/Blog/News module

ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI KAÇ YAŞINDA BAŞLAMALI?

0 Yorumlar
6379
15 Feb 2016

ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI KAÇ YAŞINDA BAŞLAMALI?

Günümüzde bilgisayar ve özellikle internet hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Anne-babalar da küçük çocuklarının bilgisayar kullanmasının bir fayda sağlayıp sağlamayacağını, hangi yaşta bilgisayar kullanmalarının uygun olacağını ve bilgisayar konusunda ne gibi önlemler almaları gerektiğini merak ediyorlar.

Bilgisayar kaynaklı faaliyetlerin televizyona göre avantajlarından biri interaktif olması ve el-göz koordinasyonu, kavramsal beceriler, problem çözme ve hafıza gibi bazı temel becerilerin gelişimine katkıda bulunabilmesi olduğunu bilimsel makalelerden takip etmekteyiz.

Bundan başka küçük çocuklar bilgisayar ekranına odaklanmak için gerekli dikkat yelpazesine ve klavye ile fareyi kullanmak için gerekli fiziksel becerilere henüz sahip değildirler. Dolayısıyla bilgisayarda ilgi çekici bir şeyler yapabilmek için anne-babaya bağımlı olmak sıkılmalarına neden olarak ileride bilgisayar başına oturmalarını da güçleştirebilir.

Çocuğunuz 3 yaşını geçtikten sonra gelişimsel olarak bilgisayar kullanmaya hazır olacaktır ve bu yaştan itibaren bilgisayar onun için değerli bir öğrenme aracı teşkil edebilir. Çocuğunuza denemesi ve tuşlara basmak, fareyi hareket ettirmek gibi becerileri kullanması için bol bol zaman tanıyın. Çocuğunuz imaj ya da ikonlara tıklamayı ve ardından ekranda beliren şeyleri görmekten hoşlanacaktır. Metinlerden ziyade ikonlara dayalı web sitelerini tercih ederseniz, bir oyun ya da aktiviteyi kendi başına tamamlamak çocuğunuzu motive edecek ve daha fazla keşfetme isteği doğuracaktır.

Çocuğunuzun bilgisayar kullanımı konusunda nelere dikkat etmeli?

  • Çocuğunuz internet kullanırken görmesini istemeyeceğiniz web sitelerine erişmesinin mümkün olabileceğini unutmayın ve bunu engelleyecek ebeveyn kontrol programlarını inceleyerek kendiniz için uygun bir tanesini bilgisayarınıza yükleyin.
  • Bilgisayarı mutlaka ortak yaşam alanınızda bulunmasını sağlayın. Böylece çocuğunuzun bilgisayarda yaptıklarını sürekli olarak gözleme olanağınız olur.
  • Klavye, fare ve ekran yüksekliğinin çocuğunun kullanımına uygun seviyede ayarlanması önemlidir
  •  Son olarak her yaşta çocuğun dünyayı keşfetmek ve başka insanlarla iletişim kurmak için oyun oynaması gerektiğini ve bilgisayarın çocuğu bu önemli deneyimlerden mahrum bırakmamasına özen göstermeniz gerektiğini asla unutmayın. 3 yaşından sonra çocukların ekran başında (televizyon, bilgisayar, video oyunları dahil) geçireceği toplam sürenin 1.5-2 saati aşmaması gerektiğini unutmayınız.

0.0
Son Değiştirme: February 15, 2016 02:25 PM
bilgisayar ve çocuk

Henüz Yorum Yok...

Yanıt bırakın

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.